Ajax heeft in Arnhem opnieuw verloren van Vitesse. De ploeg van Frank de Boer kwam gelukkig met 0-2 voor, maar moest uiteindelijk boeten voor het slordige veldspel. Binnen een paar minuten bogen de Arnhemmers de stand om naar 3-2.

Dat de beide doelmannen na de eerste helft het hoogste rapportcijfer konden weerleggen was illustratief voor de wedstrijd. Beide teams waren fel begonnen in de wonderbaarlijk genoeg sfeervolle Gelredome, met een aardig aantal kansen als gevolg. Siem De Jong gaf hierbij het startschot na een klein kwartier. De aanvoerder rende goed achter een steekpass aan, maar zijn lobje had een tekort aan stijgend vermogen. Nog geen minuut later stelde Renato Ibarra Vermeer in staat zijn eerste kunstje vertonen. De vleugelspeler kapte naar zijn rechterbeen in het strafschopgebied en krulde de bal vervolgens binnen het bereik van de Ajax-goalie richting doel.

Gesterkt door de gedachte dat de vijftien voorgaande uitduels in de vaderlandse competitie niet verloren gingen, probeerden de Amsterdammers het spel te maken in Arnhem. Vitesse richtte zich op momenten in de omschakeling. Christian Poulsen zette Christian Eriksen na twintig minuten redelijk vrij voor het doel, maar zag het schot van zijn naamgenoot via doelmansvuisten hard uit de zestien slingeren. Beide ploegen gingen slordig om met balbezit op het middenveld. De fouten die hieruit volgden zorgden echter wel voor een op en neer golvend eerste bedrijf. Na een half uur had Vermeer een ongelooflijke redding in huis. Theo Janssen slingerde een vrije trap op het hoofd van Marco van Ginkel, die doorkopte naar Jan-Arie van der Heijden. Zijn schot van dichtbij vloog echter recht op de handen van de doelman af.

De 0-1 kwam een paar minuten uit de lucht vallen. Een afstandspoeier van Lasse Schøne schampte onderweg het been van Guram Kashia. De erop volgende koerswijziging was Velthuizen te machtig. Met deze gelukkige voorsprong bereikte Ajax de kleedkamer en leek de opzet voor een nieuwe zege aanwezig. De Arnhemmers kwamen fel voor de dag in de tweede helft en kregen via Van Ginkel en Jonathan Reis goede kansen op de gelijkmaker. Het was alleen opnieuw een van richting veranderd schot die voor een wijziging op het scorebord zorgde. De slecht spelende Poulsen nam een afvallende bal ineens op de linkerpantoffel. De kop van Eriksen lag in de weg en hij mocht zich dan ook hoofdwrijvend de maker van de 0-2 noemen.

De voorsprong betekende niet dat Ajax de wedstrijd rustig kon uitspelen. Vitesse gooide er fysiek een schepje bovenop en wist in een mum van tijd de wedstrijd compleet om te gooien. Binnen een paar minuten zorgden Janssen, Patrick van Aanholt en Ibarra met stuk voor stuk mooie doelpunten voor een complete ommekeer. Ajax had totaal geen grip op de wedstrijd meer en had zelfs met een grotere zeperd van het veld kunnen gaan. Door de tweede nederlaag van het seizoen is de koppositie weer even uit beeld bij Ajax.