Ajax is totaal vernederd door PEC Zwolle in de finale van de KNVB Beker. De club uit Overijssel won maar liefst met 5-1 van de Amsterdammers. De finale werd er een om nooit te vergeten, maar niet op de manier die Ajax vooraf had gehoopt.

De wedstrijd was nog geen halve minuut onderweg toen de wedstrijd tijdelijk gestaakt moest worden. Vanuit de Ajax-vakken werd veel vuurwerk het veld opgegooid. Het waren zoveel fakkels dat de wedstrijd stilgelegd werd. Het vuurwerk viel rond Vermeer neer. Ajax liet zich niet afleiden want het kwam binnen drie minuten op voorsprong na een schitterende goal van Ricardo van Rhijn. Uit een corner schoot de rechtsback een afvallende bal onberispelijk raak. Een waanzinnig schot ging via de lat in de linkerbovenhoek.

Direct na de goal werd de wedstrijd opnieuw gestaakt. Scheidsrechter Nijhuis nam de spelers mee naar binnen omdat er opnieuw vuurwerk werd gegooid. Ajax zal ongetwijfeld een fikse boete krijgen en misschien nog wel erger. Van der Sar sprak de supporters toe. “Kappen met deze shit. Met deze onzin schieten wij niks op. Dus stop met dit vuurwerk gooien. Anders gaan we naar de klote als club zijnde.” De directeur waarschuwde het publiek dat als er nog één keer vuurwerk gegooid zou worden, de wedstrijd definitief gestaakt wordt. De wedstrijd werd rond 18.30 uur hervat.

In de achtste minuut kwam PEC Zwolle ook nog eens op gelijke hoogte. Ryan Thomas schoot op doel, de bal werd aangeraakt door Moisander waardoor Vermeer een tegengoal niet kon voorkomen. Niet veel later kon Blind Ajax weer op voorsprong zetten, maar de Ajacied schoot net naast. Een vrije trap van de club uit Zwolle eindigde op de paal, maar Thomas schoot in de rebound raak: 2-1. Een bizarre wedstrijd. Het werd nog erger voor Ajax. In de 22e minuut kwamen de Zwollenaren op 3-1 na een goal van Fernandez, die vlak daarvoor nog een vies tikje aan Vermeer gaf. De spits ontsnapte aan buitenspel en kon simpel binnentikken.

Er gebeurde van alles in deze bekerfinale. Een klein opstootje zorgde ervoor dat Van Polen en Blind geel kregen. De PEC-verdediger deed kinderachtig en wilde de bal niet teruggeven aan Ajax, wat voor irritatie bij Blind zorgde. Het werd erger en erger. Fernandez kon zomaar de 4-1 in het doel koppen; Moisander wist hem niet goed te verdedigen. Het leek nergens naar bij Ajax, de achterstand was dan ook volkomen terecht. Bojan probeerde iets terug te doen, maar schoot hard op de lat.

De vernedering werd in de tweede helft compleet. Van Polen kopte de 5-1 tegen de touwen uit een corner. De bal bleef hangen en kon makkelijk ingeschoten worden. Ajax liet zich ontzettend eenvoudig aftroeven, zo ook Van Rhijn. Bijna werd het 6-1 omdat er slap verdedigd werd. Dit was zo mogelijk de slechtste wedstrijd ooit van de Amsterdammers. Alles wat PEC aanraakte veranderde in goud, bij Ajax totaal niet. Niets lukte, alles ging mis. PEC kreeg opnieuw een gigantische kans op een zesde goal, maar wonderbaarlijk genoeg ging de inzet naast.

Ajax probeerde nog wat in de resterende twintig minuten, maar het mocht niet baten. Er werd vrijwel niets gecreëerd. Een simpele pass over vijf meter was al te veel gevraagd. Ajax liet zich op elk facet aftroeven. Volgende week speelt het de kampioenswedstrijd, uit tegen Heracles Almelo. Het is te hopen voor alle Ajax-supporters dat hun club dan ook als een echte kampioen speelt.