Ajax heeft zondag verder afstand genomen van PSV en Feyenoord. Door de 4-1 overwinning zijn de Amsterdammers zes speelronden voor het eind drie punten los van de achtervolgers. Uitblinker was Viktor Fischer met twee mooie doelpunten.

Door de nederlaag van Feyenoord tegen Heerenveen en het gelijkspel tussen Roda JC en PSV kon Ajax zondag afstand nemen van de concurrentie. NEC won nog nooit in Amsterdam en startte misschien daarom wel met een erg defensieve opstelling. Bij de thuisploeg kreeg Derk Boerrigter weer eens een basisplaats. De buitenspeler profiteerde van de afwezigheid van Christian Poulsen, waardoor Lasse Schöne een linie terugschoof.

Al na een minuut gaf Ajax een signaal af. Daley Blind speelde Kolbeinn Sightórsson slim vrij, waarna de spits met links de buitenkant van de paal schampte. Het was het startsein voor een eerste helft met een dominant Ajax. Derk Boerrigter ging na zo’n tien minuten binnen het strafschopgebied ten val, maar kreeg onterecht geen strafschop. De vrije trap van Christian Eriksen belandde hierna via het hoofd van Siem De Jong hard op de lat.

De voorhoede van Ajax leek even de tijd nodig te hebben om scherp te stellen, want alledrie de aanvallers misten hierna mogelijkheden in de beginfase. Viktor Fischer, die net als de voorgaande wedstrijden nadrukkelijk op zoek was naar een goal, zette een mooie combinatie op door het centrum, maar kon uiteindelijk de bal niet langs NEC-keeper Gabor Babos krijgen.

Een paar minuten later kreeg de jonge Deen toch zijn langverwachte treffer. Blind, De Jong en Fischer zetten een prachtige aanval op, waarna de aanvoerder met een subtiel hakje de linksbuiten een niet te missen kans gaf. De 2-0 liet niet lang op zich wachten. Na opnieuw een mooie aanval over veel schijven belandde de bal vlak voor de lijn op de voet van Rens van Eijden, die een eigen doelpunt niet meer kon voorkomen. NEC kwam er in de eerste helft op spaarzame momenten dreigend uit, zonder echt grote kansen te creëren. De Amsterdammers lieten de mogelijkheden echter ook liggen in het restant van het eerste bedrijf. De Jong schoof na een vrije trap wel de 3-0 binnen, maar zag al snel de vlag omhoog gaan. Vlak voor rust probeerde Eriksen het nog met een directe vrije trap. Babos liet zich echter niet verrassen.

Na de rust wilde NEC-trainer Alex Pastoor met het inbrengen van Navarone Foor meer aanvallende impulsen in zijn ploeg brengen. De eerste kans was binnen een paar minuten echter weer voor de Amsterdammers. Boerrigter speelde zichzelf goed vrij aan de rechterkant van het strafschopgebied, maar zijn harde schot was recht op de doelman af. De buitenspeler is al een tijd op zoek naar de goede vorm en kon deze met zijn derde schotkans van de middag ook niet hervinden. Bijna strafte Melvin Platje dit af. Een voorzet van Sören Rieks wist de kleine aanvaller echter niet te bereiken, en de afvallende bal die hij een paar minuten later ontving zeilde hoog over.

Ajax leek weer even wakker geschud en ging op zoek naar de 3-0. De opnieuw goed spelende Blind bereikte De Jong met een strakke voorzet. Zijn inzet belandde vervolgens net naast. Ook de volgende grote kans was niet aan de captain besteed. Eriksen speelde hem subliem vrij, maar het snelle schot met links leidde opnieuw niet tot een doelpunt. Boerrigter en Sigthórsson mochten douchen na zeventig minuten, waarna Danny Hoesen en de gerevalideerde Ryan Babel speelminuten kregen. De jongste Ajacied op het veld gaf Ajax uiteindelijk de verlossende marge. Met een prachtige lob tekende Fischer voor zijn tweede goal van de dag. Nog geen minuut later lag de bal ook aan de andere kant in het net dankzij onoplettendheid achterin en een alerte Nick van der Velden.

De wedstrijd leefde weer op, want binnen een paar minuten stond ook de 4-1 op het scorebord. Hoesen speelde zich kort vrij en schoot hard op Babos. De goalie was kansloos op de rebound van de andere invaller Babel. Hoesen liet in de slotfase met goed spel en een prachtige actie nog zien ontzettend gretig te zijn, tot genoegen van het publiek. Volgende week zondag speelt Ajax om 16:30 thuis tegen Heracles Almelo.