Naast PSV heeft ook Ajax niet het eerste duel van dit seizoen succesvol afgesloten. In de Amsterdam ArenA eindigde het duel tussen de landskampioen en de Alkmaarders in 2-2. Al in de negende minuut leidde de eerste grote kans voor Ajax direct de voorsprong in. Van afstand torpedeerde Van der Wiel de bal prachtig langs doelman Esteban. De toon was gezet en een aanvallende eerste helft was het gevolg. AZ kwam in het eerste bedrijf nauwelijks tot kansen, slechts een schot van Altidore die naast het doel van Vermeer schoot. Daarentegen had Ajax tal van mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar slaagde er niet in om dat waar te maken.

In de tweede helft startte nieuwkomer Tobias Sana in plaats van Lasse Schøne. En gevaarlijk dreigde hij direct te worden, een snel één-tweetje met Daley Blind had zomaar beslissend kunnen zijn. Dat bleef uit en AZ had direct een duidelijk antwoord. In amper drie minuten was Altidore de gelukkige man, hij scoorde twee keer. Op aangeven van Viergever passeerde hij Alderweireld en schoot de bal in het doel. Even daarna was Vermeer opnieuw kansloos, toen de Amerikaan de bal hoog in het doel knalde.

AZ werd gevaarlijker, maar Ajax bleef het spel controleren. Even leek debutant Sana prachtig te scoren, maar de bal belandde via de lat niet achter de doellijn. De wisselspelers Klaassen en Janssen moesten voor verandering zorgen en de stand minimaal op gelijke hoogte brengen. Technische hoogstandjes van Jody Lukoki brachten Sigthórsson na een mooie pass van Janssen verlossing. De IJslander schoot Ajax in de 83e minuut naar 2-2.

Scoreverloop: ‘9. Van der Wiel 1-0, ’48. Altidore 1-1, ’50. Altidore 1-2, ’83. Sigthórsson 2-2

Opstelling Ajax: Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Van Rhijn, Blind (80/Janssen); De Jong, Anita, Serero (76/Klaassen); Lukoki, Sigthórsson en Schöne (46/Sana)

Opstelling AZ: Esteban; Marcellis, Moisander, Viergever, Gorter; Falkenburg (63/Gudmondsson), Maher, V. Elm; Beerens, Altidore (84/Boymans) en Martens