Hoe slinks kan je zijn? Om zo het conflict tussen jou en Johan Cruijff te transformeren in een nationale discussie, waarin Cruijff één op één tegenover Louis van Gaal komt te staan.

Twee clubiconen. Met binnen de vereniging ieder zijn voor- en tegenstanders. Maar wel twee Ajacieden in hart en nieren. Om die in een gevecht om leven en dood te manoeuvreren is misdadig.

Omdat de kans bestaat dat één van de twee kapot wordt gemaakt. Intussen staat vooral Ajax in brand. Dankzij een strategische meesterzet van vier commissarissen die willen overleven. Die voor hun eigen gelijk gaan en bereid zijn daarvoor Cruijff, Van Gaal en Ajax te offeren.

Hoe sluw ze daarbij te werk gaan, is de afgelopen dagen wel gebleken. De door hen aangedikte ’kampen’ worden klakkeloos door diverse media overgenomen. Om zo ’voor en tegen’ nog beter te duiden en zelf meer op de achtergrond te komen.

Intussen gaat het gemanipuleer door. Neem het uitspelen van de troef Tscheu La Ling door bestuursvoorzitter Steven ten Have. De discussie tussen Cruijff en hem ging allang niet meer om zijn benoeming, maar om de motivatie waarom hij ooit door de rvc is afgewezen.

Cruijff, die intussen met Marco van Basten onderhandelde en daarna Edo Ophof polste, neemt daar nog steeds geen genoegen mee. Omdat hij steeds sterker het gevoel krijgt, dat Ling en hij gemanipuleerd zijn. Daarom moet de onderste steen ook boven komen.

De wijze waarop Ten Have & co te werk gaan, werd deze week nog eens duidelijk tijdens de uitzendingen van Nieuwsuur en Pauw & Witteman. Ten Have meldde in Nieuwsuur, dat veel mensen weliswaar hoog opgaven over Lings club AS Trencin, maar dat de club is gedegradeerd. Het klopte weer nèt niet. Trencin degradeerde weliswaar, maar promoveerde vorig jaar met 25 punten voorsprong en draait nu goed mee in de hoogste Slowaakse profliga.

Dan Paul Römer in Pauw & Witteman. Op de vraag waarom de rvc zowel Cruijff als de ledenraad niet over het akkoord met Van Gaal had geïnformeerd, antwoordde Römer dat Ten Have wel degelijk het verzoek had gedaan om woensdag de ledenraad hierover toe te spreken, maar dat dit was geweigerd.

De betrokken Ajax-bestuurders vielen van hun stoel. Het verzoek van Ten Have betrof namelijk een toelichting op de rapportage van de verzoeningscommissie, die de relatie tussen de rvc en Cruijff had onderzocht. Om de meningsvorming van de leden niet te beïnvloeden werd het verzoek van Ten Have afgewezen. Als reactie werd door Ten Have vervolgens Marco van Basten naar voren geschoven. Om dezelfde reden als bij Ten Have werd ook dit afgewezen.

Maar als we Römer moeten geloven, dan werd Van Basten ook ingezet om mededelingen te doen over de nieuwe samenstelling van de directie, waarvoor hij nota bene zelf nog kandidaat was. Kandidaat Van Basten die de voordracht van kandidaat Van Gaal toelicht; wie in sprookjes gelooft steekt nu zijn vinger op…

Zo worden Ajacieden als pionnen gebruikt. Met mogelijk een koningsdrama rond Cruijff en Van Gaal.

Een wredere cultuurmoord is niet denkbaar.

Jaap de Groot, De Telegraaf