Inloggen
Ajax1 App on iPhone
Ajax1 App on Android
Ajax1 App on Windows Phone

FC Louis van GaalIn het machtsspel dat achter de coulissen plaatsvindt, zullen we bijna vergeten dat Louis van Gaal over een halfjaar de absolute baas bij Ajax kan zijn. De Amsterdammer werd door Steven ten Have benoemd als algemeen directeur, een functie die hij al jarenlang ambieert. We werpen alvast een blik in de toekomst en om een beeld te vormen van de FC Louis van Gaal. Een voorproefje op het Ajax van de komende jaren, bekeken door een glazen bol. Dit is het scenario waarin Van Gaal de macht krijgt in Amsterdam.

L’Histoire se répète

“Bij het Nederlands elftal heeft de methode Van Gaal niet gefaald, alleen de jongens accepteerden de methode Van Gaal niet meer. Die jongens wilden niet terug naar de basis, al zullen ze dat zelf ontkennen”, aan het woord is Louis van Gaal, die in oktober 2009 naar aanleiding van zijn succesjaar bij AZ heeft besloten Robert Heukels zijn levensverhaal te laten optekenen. Hij deed dit in twee boeken. Eén over zijn leven en één over zijn visie. Het interview met Pauw en Witteman waarin Van Gaal deze teksten uit, maakt deel uit van de campagne voor zijn boek. De quote tekent de voetbalman Van Gaal. Als het fout gaat dan komt dat omdat mensen niet naar hem luisteren.

Het is geen verhaal dat op zichzelf staat, maar een repeterend geheel. Succes ligt aan Van Gaal, falen ligt aan anderen. Een beeld dat ook in het buitenland bij FC Barcelona en Bayern München terugkeerde.

In de media toont Van Gaal zich niet altijd van zijn beste kant

Het aankondigen van zijn vertrek bij AZ in het voorjaar van 2008 illustreert de Tulpengeneraal tot in de puntjes. Van Gaal diende na maandenlange teleurstellende resultaten zijn ontslag in bij AZ, maar zijn spelersgroep verzocht hem toch te blijven. “Als de spelers de komende weken laten zien dat ze voor deze trainer door het vuur gaan, blijft Van Gaal komend seizoen misschien toch hoofdcoach”, sprak voorzitter Dirk Scheringa vervolgens.

De hoofdtrainer verzette zich flink tegen deze lezing: “Ik hang niet aan een zijden draadje. Ik stop als ik bij de spelers geen verbetering zie. Die beslissing neem ik zelf.” Niet Van Gaal moest laten zien wat hij waard was, de spelers moesten laten zien dat ze hem waard waren.

Uit de notulen van de ledenvergadering waarin zijn ingediende ontslag als technisch directeur bij Ajax besproken werd blijkt opnieuw deze stelligheid: “De voorzitter verduidelijkt de situatie rond Louis van Gaal. Ajax is niet gelukkig met zijn vertrek, er lagen drie zaken ten grondslag aan het niet functioneren van de samenwerking: 1. Het functioneren van L. van Gaal; zijn presentatie, ook intermenselijk 2. De houding van de heer van Gaal naar de hoofdcoach en 3. De ideeën over de functie van TD. L. van Gaal vond zijn presentatie prima, voor de punten 2 en 3, die moet men los zien van een persoon, een mening hebben is prima maar hoe ventileer je die en hoe communiceer je met elkaar? De heer van Gaal wilde meer bevoegdheden, meer inspraak bij het aankoopbeleid, meer macht in de directie en zelfstandig beslissingen kunnen nemen.”

Het was het dramatische slotstuk van een jaar vol teleurstellingen. Van Gaal was gekomen met het doel voorlopig niet meer weg te gaan bij zijn jeugdliefde, maar het liep allemaal wat anders. Hij toonde zich incapabel in zijn functieprofieldoor zich constant met alles te bemoeien. Een toptrainer is nog niet gelijk een topdirecteur, dat heeft het verleden wel uitgewezen. Van Gaal is tot op de dag van vandaag boos over de vergadering waarin zijn ontslag werd bevestigd: “Hoe kan het dat niemand zich destijds heeft afgevraagd hoe het kan dat de technisch directeur opstapt? De ledenraad had het bestuur op het matje kunnen roepen.”

Totale macht

Van Gaal lijkt te hebben geleerd van het eerdere debacle, maar dan wel op zijn manier. Niet hij gaat het de volgende keer anders doen, maar Ajax gaat het de volgende keer alles doen. Ditmaal wil hij namelijk de totale macht. Niets meer en niets minder: “Als Ajax aan mijn voorwaarden wil voldoen, als ik dus echt de baas mag zijn, dan ben ik wel bereid te heroverwegen terug te komen”, stelt de Amsterdammer. “Ik móét nummer één zijn. Frank de Boer heeft gezegd dat ik een goede technisch directeur zou zijn. Maar dat ambieer ik helemaal niet. Je zult me niet meer op het veld zien. Als ik terugkeer, wil ik algemeen directeur zijn. De baas zijn, de lijnen uitzetten. Dan ga ik ook écht beleid voeren. Dat is één voorwaarde.”

Het is het model Van Gaal. Hij is de baas en niemand anders. Vanuit die situatie geeft hij bepaalde mensen vertrouwen en vrijheid, maar wel met zijn constant toeziend oog op de achtergrond. Van Gaal wil namelijk alles weten en is daarom ook een groot voorstander van zoveel mogelijk meten, op die manier behoudt hij altijd de controle. Een essentieel onderdeel van zijn werkwijze. Constant alles onder controle houden, de permanente vinger aan de pols.

Als iedereen daarin meegaat, dan levert dit Van Gaal steevast succes op. Het lukte met een jonge ploeg van Ajax in de jaren negentig, met overwegend diezelfde spelersgroep in Barcelona, met een jonge selectie van AZ en een halfjaar lang bij Bayern München. Het is echter zeer de vraag of zijn werkwijze nog wel past bij deze tijd.

In de hoogtijdagen van Louis van Gaal was Ajax nog een betrekkelijk kleine organisatie, die je makkelijk in de hand houdt. Bij Barcelona, AZ en Bayern München leefde hij bij de gratie van een alleenheerser (Nunez en Scheringa) of een groep aristocraten (Hoeness, Beckenbauer en Rumenigge) als ruggensteun. Met hun steun kon hij de gehele club onderwerpen aan zijn strikte regime, maar zodra deze steun wegviel, kwam de onvrede over de oefenmeester direct aan het oppervlak.

Dat een dergelijke macht bij Ajax tegenwoordig onmogelijk is, heeft Johan Cruijff reeds aan de lijve ondervonden. Hij is anderhalf jaar na het uitbreken van zijn fluwelen revolutie alleen nog maar toegekomen aan de hervorming van de basis van de jeugdopleiding. De rest van zijn geplande hervormingen stuiten op grote weerstand binnen de club, terwijl Cruijff de menigte (leden, oud-voetballers en supporters) aan zijn zijde mag scharen. Van Gaal kan hier niet op rekenen en de mensen die hem hebben aangesteld, zijn waarschijnlijk op 10 februari verdwenen.

Als Van Gaal in 2004 al teleurgesteld was over de weerstand die hij ondervond tegen zijn werkwijze, dan komt hij anno 2012 helemaal van een koude kermis thuis. Ajax is na een machtsstrijd die zijn weerga niet kent totaal verscheurd in verscheidene kampen en het draagvlak voor Van Gaal is binnen de club kleiner dan ooit. Voornamelijk vanwege de manier waarop hij binnen is gekomen, maar ook zijn werkwijze wordt openlijk bekritiseerd.

Veilig

Voor zijn spelers is de werkwijze van Louis van Gaal echter ook vaak een zege. Zijn leerling José Mourinho heeft deze strategie feilloos van hem overgenomen. Naar binnen toe is Van Gaal kritisch en dominant aanwezig, maar naar buiten toe vangt hij alle klappen op die voor de mensen onder hem bestemd zijn. Van Gaal heeft een olifantenhuid en verdedigt zijn mensen in de media tot op het bot, zelfs als dit hem op hoongelach komt te staan van diezelfde media. Hij is in staat zichzelf op te offeren voor het grotere geheel.

Hij creëert daarmee wel een veilige werkplek, waarin mensen zich vrij en veilig kunnen bewegen, zonder bang te zijn voor de boze buitenwereld. Een dergelijk beeld zou op dit moment veel mensen in de Ajax-organisatie als een soort utopia voor ogen staan. Van Gaal brengt rust, stabiliteit en structuur. Iedereen weet dat hij domineert, bepaalt en controleert, dat is wel zo duidelijk. Je weet in elk geval waar je aan toe bent. Het systeem dat geleid wordt door Van Gaal veranderd niet en iedereen maakt zich ondergeschikt aan dit systeem.

Creativiteit

Creatieve spelers hebben echter bezwaren tegen de werkwijze van de Tulpengeneraal, omdat ze zich op het veld niet optimaal kunnen uiten onder Van Gaal. Hij gelooft namelijk niet in het voetballen op intuïtie en wil dat spelers bij iedere actie op het veld een risicoafweging maken. Valt deze keuze verkeerd uit, dan kunnen ze rekenen op een donderspeech van de hoofdtrainer, die hij onderstreept met beelden en cijfers. Zo snijdt Van Gaal in zijn strijd om het toeval uit te sluiten het exceptionele uit zijn elftal.

Dit is ook direct het grootste probleem van het door Van Gaal en Adriaanse bedachte TIPS. Voor een voetballer van Ajax zijn Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid zeer belangrijke eigenschappen, maar door de methode te verheffen boven de praktijk werd het exceptionele uit de opleiding verwijderd. Met alle gevolgen van dien. De levensader van Ajax werd gestelpt door een in theorie fantastisch plan, dat in de praktijk desastreus bleek te werken.

Ambities

De plannen van Louis van Gaal met Ajax lijken glashelder, ondanks het feit dat hij zich hier sinds zijn aanstelling niet openlijk over heeft uitgelaten. Hij wil terug naar de Europese top aan de hand van het technisch beleidsplan dat hij reeds in 2004 opstelde. Johan Cruijff wordt door critici vaak verweten de blik op de realiteit kwijt te zijn geraakt door te stellen dat hij in een tijdsbestek van vijf jaar terug wil naar de Europese top. In het beleidsplan van Louis van Gaal werd gesteld dat Ajax eens in de drie jaar minimaal de halve finale van het kampioenenbal moet bereiken. Daarbij sprak Van Gaal de ambitie uit de Champions League snel weer te winnen.

Voorafgaande aan het seizoen 2004/2005 formuleerde Van Gaal dat dan ook doodleuk als doel voor het komende seizoen aan zijn hoofdtrainer Ronald Koeman.“Dat moet wel het doel zijn”, verklaart de toenmalig technisch directeur. “De kwartfinale is zeker haalbaar en met een beetje geluk kunnen we nog verder komen.”

Een inschattingsfout. In de competitie moest Ajax een gat van tien punten laten naar PSV. In de Champions League volgde een afstraffing tegen Bayern München (4-0), nederlagen tegen Juventus en Maccabi Tel Aviv en uiteindelijk een derde plaats in de poule, waarbij men Maccabi Tel Aviv slechts op onderling resultaat voorbleef. In de UEFA Cup bleek Auxerre te sterk voor de beoogd Champions League winnaar, die in de KNVB Beker zijn meerdere moest erkennen in Willem II.

Qua selectiebeleid zat Van Gaal sowieso niet zo op één lijn met Ronald Koeman, die zijn technisch directeur verzocht om gerichte versterkingen in de zomer van 2004. Koeman wilde een rechtsbuiten, waarbij zijn voorkeur uitging naar Kalu Uche en een spits. Van Gaal besloot de Argentijn Mauro Rosales te halen voor de rechterflank en verkocht op de slotdag van de transfermarkt topspits Zlatan Ibrahimovic, waarbij hij algemeen directeur Arie van Eijden toevoegde: “Zonder hem worden we ook wel kampioen.”

Liever kiest Van Gaal voor de eigen jeugd, die hij opleidt volgens zijn TIPS-systeem. Ieder elftal in de jeugdopleiding speelt volgens een vast systeem onderscheidend voetbal en daaraan zijn bepaalde doelstellingen verbonden. Iedere spelers die voortkomt uit zijn jeugdopleiding moet als hij de hele opleiding doorlopen heeft moeiteloos mee kunnen draaien in het eerste elftal, dat exact hetzelfde systeem speelt. Daarom bemoeide Van Gaal zich in zijn periode als technisch directeur ook actief met de speltactiek van hoofdtrainer Koeman, die minder attractief speelde dan hij wenste.

Schoolmeesters, geen oud-voetballers

Louis van Gaal en Andries Jonker kenden verschillende gelukkige huwelijken

Om zijn visie optimaal vorm te geven moeten alle neuzen dezelfde kant op staan en vermoedelijk is algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom daarom nu bezig op de Toekomst schoon schip te maken. Van Gaal heeft eerder meermaals aangegeven niet samen te willen werken met Johan Cruijff en ook van oud-voetballers als trainer is hij niet direct een voorstander: “Je moet geen trainers gaan aanstellen, louter en alleen omdat ze vroeger bij Ajax gespeeld hebben.” Bekend is de anekdote dat geestverwant Co Adriaanse het niet toestond dat Frank Rijkaard stage bij hem kwam lopen. Later meldde hij over de trainersambities van Marco van Basten: “Een goed paard is nog geen goede ruiter.”

Meten en controleren is het credo. Plezier staat daarbij niet centraal: “Ik houd er niet van als mensen voetbal als een uit de hand gelopen hobby zien”, verklaart Van Gaal. “Voetbal is topsport, een vak waar je serieus mee bezig moet zijn.”Ook als je een jeugdspelertje bent blijkt uit de film ‘Daar hoorden zij engelen zingen’. Schreeuwende jeugdtrainers imiteerden hun idool Van Gaal tegenover jonge jeugdspelertjes. Typerend is de trainer van de D1, die na een overwinning op PSV D1 een speech houdt waarin hij zijn jongens totaal de grond in boort. De warming up was niet scherp genoeg. Hij zag lachende gezichten en ballen die van de voeten afsprongen. Dat kan dus niet, als je een serieus vak aan het uitoefenen bent.

Individuele training? Prima, maar voetbal blijft een teamsport en uiteindelijk moet de individuele training in dienst staan van het team en het groepsproces.

De oud-voetballers die Cruijff heeft neergezet op de Toekomst lijken gezien deze constateringen aan hun laatste maanden bezig. De meeste individuele trainingen zullen geschrapt worden (met het vertrek van Marc Overmars, Bryan Roy, Jaap Stam en vele anderen tot gevolg) en Cruijff-geestverwanten als Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Orlando Trustfull, Michel Kreek en Ruben Jongkind zullen het veld moeten ruimen. Als je niet wilt werken vanuit de strikte hiërarchische structuur die Van Gaal voor ogen staat, met zichzelf als alleenheerser, dan is er geen plaats voor jou in het nieuwe Ajax.

Glazen bol

Dan wordt het tijd om de glazen bol er eens bij te pakken en de ideale organisatie van Louis van Gaal uit te tekenen. Natuurlijk is dit speculatie, aangezien Van Gaal zich nog niet uitgelaten heeft over zijn exacte plannen met het huidige Ajax. Het vaste team specialisten dat Van Gaal overal mee naar toe sleept, komt vermoedelijk ook bij Ajax binnen. Via Edwin Goedhart, die eerder met Van Gaal werkte bij AZ, is videoanalist Max Reckers reeds bij Ajax betrokken. Zijn collega-analist Kees Verver, die eerder een week in dienst was van Ajax, zal waarschijnlijk snel volgen. Net als Frans Hoek (keeperstrainer), Andries Jonker (assistent), Jos van Dijk (inspanningsfysioloog) en Marcel Bout (scout/assistent/analist) die eerder met Van Gaal werkten bij Bayern München.

Uit zijn eerdere Ajax-periode ontmoet Van Gaal Frank de Boer (hoofdtrainer), Danny Blind (rechterhand), René Wormhoudt (fitness trainer), Pim van Dord (fysiotherapeut), Henny de Regt (hoofd jeugdscouting) en Piet Bon (clubarts) opnieuw. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook Patrick Kluivert (spitsentrainer), Winston Bogarde (verdedigingstrainer), Robin Pronk (trainer B1), Patrick Ladru (trainer D1), Casimir Westerveld (trainer E1) en Edgar Davids (assistent Jong Ajax) ook weer op een functie mogen rekenen in het gloednieuwe Ajax.

Co Adriaanse werd reeds gelinkt aan Ajax en het is goed mogelijk dat hij opnieuw hoofd opleidingen wil worden bij de Amsterdamse club. Die functie bekleedde hij ook al in de eerdere periode van Van Gaal bij Ajax. Mocht het zo ver komen, dan lijkt het logisch dat hij zijn techniektrainer Chris Kronshorst meeneemt.

Mocht Adriaanse geen behoefte hebben aan deze uitdaging, dan lijkt het aannemelijk dat Blind voor de functie van hoofd opleidingen wordt benaderd. Deze functie oefende hij ook al uit in de periode dat Van Gaal technisch directeur was. Mocht Blind hoofd opleidingen worden, dan kan Hennie Spijkerman aanblijven als assistent van Frank de Boer.

Oud-hoofdscout Ton Pronk, die in 2007 met pensioen ging, wordt de laatste tijd zeer regelmatig gespot op de Toekomst en gezien hun goede band zou Van Gaal hem graag weer als hoofd scouting willen hebben. Het is echter de vraag of Pronk hier nog wel voor open staat.

In de directie wordt Van Gaal gedekt door Martin Sturkenboom (COO), Henri van der Aat (CCO) en Jeroen Slop (CFO) die al hebben toegezegd graag met hem een directieteam te willen vormen.

Via zijn kaartclubje zou Van Gaal de overige plaatsen in de organisatie kunnen opvullen. Kaartvriend Ger Boer is reeds gepromoveerd tot een hoge positie in de organisatie en via een andere kaartvriend (Ruud Bröring) kent Van Gaal mental coach Toon Damen, wiens boek ‘Kopsterk’ door Van Gaal onder de aandacht werd gebracht. Dankzij het totale mens principe dat Van Gaal hanteert zullen er sowieso stappen gezet worden op het mentale vlak.

Het nieuwe Ajax

Zo zal het nieuwe Ajax, dat zich kenmerkt door structuur en hiërarchie, steeds meer vorm gaan krijgen, met Louis van Gaal als leider en inspirator. Hij wil met zijn mensen voortborduren op het voorwerk van Johan Cruijff en zo zijn club weer terugbrengen aan de Europese top, maar daarmee ruïneert hij wel het fundament dat de groep Cruijff in de afgelopen maanden heeft neergelegd. Daarom is het zaak nu een duidelijke keuze te maken. Uiteraard, in het belang van Ajax.

Kies je voor de revolutionaire voetballijn die door Cruijff is ingezet of geef je alle macht uit handen aan Van Gaal? Een keuze die niet aan de mensen met verstand van de materie is, maar gemaakt wordt in de rechtszaal op 7 februari. De rechter heeft daarmee het lot van Ajax in handen en daarmee staat ook de FC Louis van Gaal voorlopig op losse schroeven. Is dat in het belang van Ajax?

De organisatie van Ajax onder het bewind van Louis van Gaal?

Wanneer je reageert ga je automatisch akkoord met de voorwaarden.
 • emile65:

  Een zeer lezenswaardig artikel, zeer goed geschreven!

  --

  Van Gaal heeft een minderwaardigheidscomplex en overschreeuwt zichzelf voortdurend.

  In feite leidt hij aan het NPS, narsistische trekjes zie je in allerlei gedaanten terug:

  1) de man is snel op zijn teentjes getrapt (ruzies met o.a. jounalisten)

  2) is wezenlijk onzeker (moet in het vliegtuig op een bepaalde stoel zitten en wil zelfs Rumenigge weghebben uit die bewuste stoel)

  3) wil altijd zijn ster laten schijnen (bij kampioenschappen verdringt hij de spelers op het bordes)

  4) leidt aan zelfetalerend gedrag (liet bv zijn broek zakken in de kleedkamer bij Bayern Munchen en zijn blote been op het bordes in Munchen)

  5) ziet achter elke boom een vijand

  6) is zeer bang voor echte sterren (of het nu Rivaldo of Ribery is, ze moeten wijken voor zijn ego)

  7) wil dat anderen zich aan hem aanpassen (Van der Lem vertelde dat Van Gaal wilde dat de Spanjaarden veel vroeger gingen eten als dat ze gewend waren)

  Kort en goed: Van Gaal heeft weinig oog voor 'de ander' en al helemaal niet voor het indivudu; Cruijff zei al dat een voetballer zoals hij vroeger was niet eens in de jeugdopleiding had kunnen komen.

  Al met al ben ik een groot voorstander van de lijn Cruijff; ik zie Johan Cruijff als een inspirator en het is ook echt zijn bedoeling om de macht bij AJAX aan een nieuwe generatie te geven, ik ben zelf ook een veertiger en telkens als ik Cruijff zie, voel ik me geïnspireerd.

  Ik weet niet precies hoe dat komt maar constateer het wel.

  Bij Van Gaal voel ik juist het tegenovergestelde, je krijgt dan al snel het gevoel dat je niks kunt, behalve als je precies doet wat hij zegt. Het werkt verlammend.

  Voor AJAX is de jeugdopleiding de levensader en ik denk dat de jeugdspelers meer baat hebben bij de inspiratie dan bij het collectieve denken.

  De schoolmeesters en managers hebben hun kans gehad, nu moeten de inspirators en idealisten de kans krijgen

  Leuk(0)
 • emile65:

  Via http://antipsychopaat.simpsite.nl/ kun je veel informatie vinden over o.a. NPS.

  Leuk(0)
 • tegengas:

  Tegengas kan niet wachten op de comeback van Louis.
  Niemand kan beweren dat Ajax momenteel als een topclub fungeert.
  Louis is een van de weinigen die Ajax weer aanzien kan geven.

  Leuk(0)
 • Beste Emile65 je analyse is net zo duidelijk als de column zelf.Goed en duidelijk en begrijpelijk voor deze boerenlul.Ik krijg al braakneigingen en pijn in mijn buik als deze enge man aan het bewind komt. Het zal in ieder geval voor mij een aanleiding te zijn om eens goed na te denken over mijn verlenging van mijn seizoenkaart.

  Leuk(0)
 • roy:

  Zie mijn club helemaal naar de donder gaan. Al dit gezeikduurt al veel te lang Cruijff en Co hadden alles al op zijn plaats gezet kunnen hebben. Maar dat stelletje tuig wat maar niet begrijp dat ze op moeten pleuren houdt alles tegen. Dit hele gedoe komt mijlen ver mijn strot uit. Als dit tuig niet weg gaat hoe zeer het ook doet ik verrek het dan nog langer om een seizoen kaart te kopen voor mij is het dan over en sluiten. Ik ga niet langer tegen die rot koppen aan zitten kijken en dan komt die gladde aal van een van Gaal er ook nog bij. Nee Ajax zal altijd mijn club blijven maar mij zien ze niet meer.

  Leuk(0)
 • goudhaantje:

  Heel goed stuk! Zit ook niet te wachten op dictator van Gaal. Hij wordt de Kim Jong-il van het huidige Ajax. Ook zijn TIPS (techniek, inzicht, Persoonlijkheid, Snelheid) plus het accent op het collectief ipv het individu staat mij niet aan. Natuurlijk is voetbal een teamsport maar je debuteert als jonge jongen in Ajax 1 als individu en niet als team. Van Gaal zal met z'n TIPS eenheidsworsten creëren en geen creatieve spelers met een specialiteit. Louis heeft in de jaren negentig een goed functionerende jeugdopleiding verkracht ( kijk naar hoeveel "topspelers" er zijn doorgebroken de laatste 15 jaar, trouwens geen een spits!) Ik ben een groot voorstander van de lijn Cruijff en dan vooral zijn visie op de jeugdopleiding. Laat van Gaal z'n mediceinen maar innemen. En ik ben niet siempre negativo!

  Leuk(0)
 • Indojood:

  Voetbal is een uiting van schoonheid en kunst. In de geschiedenis van de mensheid zorgen de visionairen, waarvan iedereen roept dat ze buiten de werkelijkheid staan, juist voor progressie en vernieuwing. Vergelijk het maar met Galilei. Verketterd door de kerk en de massa terwijl zijn bevindingen niet eens in conlict stonden met het geloof. Pas in 1992 moest de Paus toch toegeven dat deze meneer het niet zo slecht had gezien.

  Zoals Van Gaal de club wilt gaan leiden riekt naar Noord-Korea of pak 'm beet Mussolini. Bek houden en je opdracht uitvoeren.

  Leuk(0)
 • farang:

  @Tegengas.

  Waar is je onderbouwing! Leg jij nu eens uit hoe v.Gaal dit gaat realiseren. Nee natuurlijk fungeert Ajax niet als een topclub. De lijn v.Gaal hebben ze de laatste 15 jaar gevolgd. Alles in het belang van het elftal.
  Geen plaats voor individuele hoogstandjes en dwarse spelers.
  En de veranderingen die ze nu willen doorvoeren worden tegengehouden! Weet je waarom? Omdat dan het pijnlijke punt boven komt drijven en dat is de nekslag voor het gehele bestuur en Coronel volgers.

  Nogmaals ook ik heb genoten van 1992 t/m 1995. Maar dat waren maar 3 seizoenen. Daarna 15 jaar bergafwaarts met als hoogtepunt zijn gedicht en daarna zijn ontslag.

  Leuk(0)
  • Indojood:

   Forget about it, tegengas geeft nooit onderbouwing. Dat kan ook niet want Van Gaal heeft vooral een spoor van vernieling achtergelaten en overval vijanden gecreëerd. Dan is het moeilijk om een pleidooi voor de komst van Van Gaal te onderbouwen. Dus meneer tegengas zit hier vooral om Ajacieden te ridiculiseren en te kleineren.

   Leuk(0)
 • goudhaantje:

  @tegengas: Aanzien geeft van Gaal zeker, maar waarom denk jij dat Louis van Ajax weer inhoudelijk een top club zal maken?

  Leuk(0)
 • emile65:

  @tegengas, ik zal nooit beweren dat Van Gaal geen kwaliteiten heeft, maar het is vaak oppervlakkig gebleken, want als zijn mainstream wegvalt (vooral de discipline), dan valt alles weg, je kunt er als het ware niet op voortborduren; in feite is Mourinho ook zo'n type trainer, ze kunnen er wel wat uitpersen maar later zakt het net zo snel weer in.

  Tegenover 'het type Van Gaal' staat 'het type Cruijff', dat laatste kun je zien als een inspirator, je ziet het aan het huidige Barcelona, die club (nu met behulp van Gardiola) bevindt zich nog steeds op het pad dat Cuijff heeft ingezet; intuïtie, plezier, sociale binding, noem het allemaal maar op.

  Leuk(0)
 • Godenzoon14:

  Al zou Van Gaal 1000x meer (voetbal)verstand hebben dan iedereen bij Ajax inclusief Cruijff. Dan zou het nog weg moeten blijven die Judas.

  Hij zou nooit meer terugkeren bij Ajax en heeft willens en wetens meegewerkt aan een complot, tegen de zin van pak 'm beet 90% van de aanhang. Een complot tegen nota bene de initiatiefnemer (en grootste Ajacied ooit) van de hervormingen waar nog bitter weinig van terecht is gekomen door alle tegenwerkingen.

  Om mensen vooruit te krijgen heb je veelal opbouwende kritiek nodig en dat is niet de sterkste kan van meneer Van Gaal.

  En Emile65, petje af voor je betoog. Vooral die laatste zin doet het 'm.

  Leuk(0)
 • tegengas:

  Dat Louis soms wat theatraal overkomt in de media geeft wellicht bij sommige mensen een wat vertroebeld beeld.

  Maar intern was de gehele organisatie , in de periode dat van Gaal, aan het roer stond, zeker voor Akax begrippen, waar het anel onrustig is, zeer homogeen.
  Alle geledingen van Ajax waren doelgericht en eenduidig volgens een heldere visie succesvol.
  De behaalde resultaten waren nog nooit zo goed.
  Let wel: in de periode dat Ajax niet alleen nationaal maar ook internationaal prijzen pakten, onder de bezielende leiding van Louis, waren de buitenlandse clubs veel kapitaalkrachtiger maar door topmanagment en ""gogme"" verbaasde van Gaal vriend en vijand.
  Het feit dat daarna absolute topclubs als Barcelona en Bayern Munchen in de rij stonden om deze topper binnen te halen zegt genoeg.
  Zelfs bij een kleine club als AZ wist van Gaal een landskampioenschap binnen te halen.
  Ook daar was de hele organisatie eenduidig gevormd met dezelfde
  missie.

  Ajax heeft weer behoefte aan eenduidigheid binnen de totale organisatie.
  Nu vecht men openlijk onderling en richt de club naar de afgrond.
  Zelf europees voetbal wordt dit seizoen nog een lastige opgave.
  Ajax hoort nationaal altijd boven in te staan en voornamelijk in de chamions league te acteren.

  Louis kan als geen ander de boel op sleeptouw nemen: een echte manager die dag en nacht zich in wil gaan zetten voor succes.
  Dat is andere koek dan af en toe een collumn in een krant.

  Leuk(0)
  • MCHolland:

   @tegengas In de meeste dictaturen is er sprake van systematische onderdrukking van tegenstanders van de dictator en andere andersdenkenden (Ten Have, Sturkenboom en van Gaal). Leuk dat je tegengas geeft dat was ook de opdracht aan de RVC naar Johan Cruijff. Het is geen tegegas geworden maar tegenwerken en daar zit wel een groot verschil in.

   Leuk(0)
 • keessio:

  De heer van Gaal heeft maar 1 belang

  eigenbelang

  Leuk(0)
 • goudhaantje:

  @tegengas: OK maar niemand zegt hier dat hij een slechte coach is.
  De successen die hij behaald heeft met Ajax kwam voor het grootste deel door de jeugdspelers van de lichting Cruiff. Hij heeft de jeugdopleideing verneuktmet z'n TIPS. de resultaten spreken boekdelen. Van Gaal als Directeur (zonder ervaring)gaat het over en z'n visie.

  Leuk(0)
  • MCHolland:

   Laat ik dan zeggen dat het wel een slechte coach is. Ik snap dat als je je rood/witte bril op hebt dit niet graag onder ogen wil zien.

   Deze heer heeft niet gepresteerd maar geluk gehad want toen hij MOEST presteren lukt het hem niet. Denk maar aan Barca, NL11tal en BM toen het moest lukte het hem niet. Hij heeft vaak kunnen oogsten op iemand anders zijn voorwerk.

   Het is gewoon een passant en ceker geen club icoon zoals mensen graag willen vermelden.

   Leuk(0)
 • Indojood:

  Plus zoals in het artikel al vermeld heeft Van Gaal al eerder bij Ajax laten zien een zeer slecht directeur te zijn die als een soort dictator overal controle op uit wilt oefenen. De man wordt bij het geringste stukje tegenwind overmand door emoties en gaat als een idioot tekeer. Als ik de NOS of Eredivisie Live was zou ik de camera's alvast uitrusten met extra bescherming voordat meneer Van Gaal er weer klappen op komt geven als 'm iets niet aanstaat.

  De algehele indruk bij de fans van Ajax, Barcelona en Bayern München is overwegend negatief dus dan doe je gewoon iets niet goed.

  Kortom, totaal ongeschikt.

  Leuk(0)
 • thijshasaart:

  ach moeten we die van gaal nog wel serieus nemen wat die allemaal zegt. pure eigen belang

  Leuk(0)
 • tegengas:

  Dat van Gaal geen ervaring heeft als algemeen directeur is niet relevant, toen hij als hoodstrainer debuteerde , zonder hoodtrainerservaring, won hij alle nationale en internationale prijzen.
  Ter vergelijking Crijuff werd in zijn periode als trainer /technisch directeur 0 x kampioen met talentvolle spelers als van Basten,Rijkaard,Vanenburg,etc

  Dat zijn rol als bondcoach geen succes werd is een feit.
  Van gaal is op zijn best als hij dagelijks kan managen: hetgeen ook volgend seizoen de bedoeling is.

  Tenslotte, check eerst de feiten voordat er allerlei ( zin-)loze kreten worden geslaakt: ook bij Barcelona en Bayern Minchen werden heel veel prijzen behaald.
  Kortom: Louis is nog nooit ontslagen door een gebrek aan resultaten.

  Dat hij wellicht niet alleen voorstanders heeft is bekend.
  Hoge bomen vangen immers veel wind.

  De functie van algemeen directeur is totdusver door managers zonder specifieke kennis van Ajax en de voetbalwereld vervuld.
  Dit is het perfecte moment voor een fenomeen als van Gaal.

  Leuk(0)
 • oldajaxman:

  Ik kan van Gaal toch echt niet zien als een fenomeen, maar meer als een irritante bedillerig mannetje die altijd zijn zin moet hebben anders gaat hij om zich heen slaan.

  Leuk(0)
 • johan14:

  Sinds wanneer is de jeugdopleiding van Ajax slechter geworden? Alleen het antwoord op die vraag zegt al genoeg.

  Sinds wanneer heeft Barca veel successen behaald? Niet door de nederlandse enclave die van Gaal binnen heeft gehaald.

  Een algemeen directeur moet een nette beschaafde man zijn die op de 'achtergrond' opereert en de media als zijn beste vriend heeft.

  I rest my case.

  Leuk(0)
 • farang:

  @Tegengas.

  Uiteraard mag je je mening hebben maar als je feiten gaat noemen doe het dan wel goed.

  Louis van Gaal is in het seizoen 1987-1988 ontslagen bij AZ.
  Dus hij had wel degelijk ervaring als hoofdtrainer.
  Maar ook zijn houding zat hem daar in de weg.

  Bondscoach mislukt!, dus hij heeft geen zelfreflectie, dat is wat je aangeeft. Dat weet je toch wel van jezelf als je er aan begint, ben ik nu zo dom of zijn jullie....
  Zal je toch nodig hebben als A.D.

  Bij Barcelona en Bayern Munchen waren het momenten, hij heeft bij deze verenigingen geen fundament voor de toekomst neer gelegd.

  De functie van Algemeen directeur is niet voor hem wegggelegd. Hij heeft binnen 3 jaar ruzie met Jan en Alleman. Het is namelijk geen persoon die op de achtergrond de boel organiseert. Nee hij wil iedere dag op de voorgrond, helaas dat werkt niet.

  Daarnaast het feit dat hij zich voor het karretje laat spannen om Ajax nog verder te splitsten in 2 groepen. Ook hij werkt hier aan mee. Noemt zich Ajacied!

  Hij heeft op dit moment maar 1 doel voor ogen, Cruyff vernietigen, niet meer en niet minder.Dat heet zijn gram halen ivm de mislukte kerstavond van jaren geleden. Hoezo rancuneus!

  Leuk(0)
  • tegengas:

   Uiteraard mag iedereen zijn mening hebben over van Gaal.
   Maar omdat er wat onjuiste feiten opduiken.
   Hier even de ( neutrale) feiten over de succesvolle trainersloopbaan bij diverse topclubs.

   Loopbaan als trainer
   AZ (assistent, 1986-november 1987)

   Ajax (assistent 1990-1991, hoofdtrainer 1991-1997)

   FC Barcelona (juli 1997-20 mei 2000)

   Bondscoach Nederlands elftal (7 juli 2000-30 november 2001)

   FC Barcelona (13 mei 2002-28 januari 2003)

   Technisch directeur Ajax (1 november 2003-19 oktober 2004).

   Erelijst als trainer
   Ajax (1x wereldbeker, 1x Champions League, 1x Europese Super Cup, 1x UEFA Beker, 3x landstitel, 3x Supercup, 1x beker)

   FC Barcelona (1x Europese Super Cup, 2x landstitel, 1x beker)

   Als technisch directeur: Ajax (1x landstitel).

   Leuk(0)
 • pietprecies:

  Met van Gaal begint het hele cirkeltje weer van voren af aan.

  Wat ik wel kwijt wil is dat in de basis van Gaal zelf daar geen debet aan is.

  Door de logheid van de organisatie bestaat er iedere keer weer de ruimte voor één van de groeperingen binnen de club om hun vrienden binnen te halen.

  Dit creëert keer op keer verdeeldheid en dat werkt in de hand dat mensen uit eigenbelang gaan handelen.

  Uiteindelijk trekt er dan altijd iemand aan het kortste eind en die vliegt er dan uiteindelijk uit.

  Het probleem is dat zowel de raad van commissarissen als het dagelijkse bestuur bepaalde dingen te zeggen hebben over de gang van zaken maar niet de volmacht om één lijn in te zetten.

  Wat je dus krijgt is dat twee partijen elkaar binnen hun machtsveld buitenspel proberen te zetten met dreigementen, rechtzaken, moties van wantrouwen en ga zo maar door.

  Mensen die uit eigen belang gaan handelen hebben allemaal een eigen agenda. Zo wil Louis van Gaal zoveel mogelijk macht en Cruyff kapot maken.

  Ten Have wil kosten wat het kost zijn beursgenoteerd bedrijf manier van het runnen van een organisatie doordrukken in de hoop dat hij zo kan bewijzen dat hij altijd gelijk heeft gehad om zo zijn gezicht te beschermen.

  Door deze bedrijfsconstructie zal je altijd twee partijen hebben die in het algemeen vanuit verschillende standpunten handelen. De een kijkt naar het bedrijfskundig correct besturen en managen van een bedrijf. De andere partij redeneert vanuit het voetbal.

  Dat is dan ook precies waar de schoen van de ene partij wrikt om de voet van de andere, je kan een voetbalclub nu eenmaal niet besturen als bijvoorbeeld een commerciële organisatie simpelweg om volgende punten:

  - Een voetbalclub (en zeker Ajax) staat centraal in de media
  - Een voetbalclub is afhankelijk van de prestaties van de dag van de spelers. Natuurlijk kunnen van den Boog en consorten pochen dat er vorig jaar zwarte cijfers zijn gedraaid maar dat heeft feitelijk niks te maken met een goed bestuurlijk beleid.

  De enige manier zoals velen van ons begrijpen om een beursgenoteerd model succesvol te laten zijn is wanneer de verantwoordelijke macht simpel gezegd het zakelijke aspect en het voetbal gescheiden gaat houden en zich alleen bemoeien met waar ze daadwerkelijk verstand van hebben en alle voetbal zaken overlaten aan de mensen die daar verstand van hebben.

  Dit zit echter helaas niet in de aard van het beestje omdat de bestuurlijke macht vind dat bepaalde voetbaltechnische beslissingen te veel invloed hebben op hun bestuursvisie.

  Leuk(0)
 • Bobo het Konijn:

  Een heel mooi geschreven verhaal maar wel erg negatief over van Gaal. Er valt een hoop aan te merken op de man en zijn optreden is vaak tenenkrommend maar hij is wel verantwoordelijk geweest voor het laatste beste Ajax met grote successen. En kom dan niet aan met een basis van JC, Van Gaal heeft een goed oog voor goede spelers en ook voor het slim aankopen van spelers. Dat heeft hij altijd gedaan. En met heel mooi voetbal. Niet alleen bij Ajax maar ook later bij andere teams. Een makkelijk man is het niet maar de leus 'wij zijn ajax wij zijn de beste' komt toch echt uit zijn tijd. Die uitspraak vind ik ook tenenkrommend.

  Maar ik het nog maar moet zien gebeuren dat hij terugkomt. Ik ben ook benieuwd of Pieter Zwart net zo een kritisch stuk kan scrhijven over de fluwelen revolutie. Het optreden van Cruijff en Wim en Dennis vind ik ik ver beneden peil. Of het nu met hulp van VI/Telegraaf karaktermoord plegen is op diverse mensen (met bedreiging en intimidatie) of het lijstje van Wim en Dennis is waar ze hun collega's op achterbakse wijze afserveren. Dit soort acties zijn er mede de oorzaak van dat Ajax uit elkaar is gespeeld. En nee, de oplossing is niet dat de ene helft de andere er uittrapt. Wat ik maar wil zeggen het ligt allemaal minder zwart wit. Maar daar lijkt wel geen ruimte meer voor.

  Leuk(0)
 • goudhaantje:

  @tegengas: Wat blijf je nou in een cirkeltje praten over van Gaal's z'n trainers Carrière, het onderwerp gaat over van Gaal in een bestuurlijke functie en totale zeggenschap. Je kan toch niet onder stoelen en banken schuiven dat Louis als technisch directeur het gewoon vrij slecht gedaan heeft en dat hij de handdoek in de ring gooide omdat zijn ego gekrengt was. Ik hoop dat je de verkoop van Ibrahimovic nog kan herinneren die puur uit emotie van van Gaal tot stand kwam, omdat hij en Zlatan gebotst hadden. Onprofessioneel is het te noemen dat je je gevoelens bij een persoon voorrang hebben dan de "voetbalclub" Ajax. En hoe kom je erbij om te stellen dat ervaring voor een functie als directeur niet relevant is? Voor van Gaal als trainer heb ik heel veel respect, maar daar gaat het hier niet om. Zijn totale visie over hoe je een jeugdopleiding (TIPS) moet runnen bijvoorbeeld slaat hij de plank totaal mis, dat hebben we de laatste jaren ondervonden toch? Of kan jij een topspits opnoemen die sinds 1997 uit de jeugd is doorgebroken? Een egocentrische dictator die op emoties leeft is niet goed voor Ajax maar alleen voor zichzelf.

  Leuk(0)
 • Wat ik nu mis in het zogenaamde neutrale lijstje van tegengas zijn de gegevens wanneer meneer ontslagen is uitgekotst is en waarom meneer zijn contract niet werd verlengt. Keurig hoor de opsomming van zijn Barcelona tijd. Maar waarom staat er niet bij dat heel Barcelona hem uitkotste na zijn tweede periode.Bondscoach ook dat staat er in het lijstje. Is tegengas zeker even vergeten dat die glorie periode geen plaatsing opleverde voor het eindtoernooi. Dan zijn glorie periode bij München. Ga even je oren te luister leggen bij de spelers en bestuur dan kan je lachen.Vervolgens was meneer bereid om bondscoach te worden voor het eindtoernooi bij een door hem geselecteerde landen.Een giller we weten wat dat heeft opgeleverd.Weet je Tegengas het geeft uiteraard niets dat je je naam eer wil aandoen maar je zogenaamde neutrale mening wil je staven met onvolledige informatie.Nee alleen informatie die jou neutrale mening ten goede komt.Dus Tegengas gewoon doorgaan maar stop er mee te zeggen dat je neutraal bent want dat ben je verre van.

  Leuk(0)
  • sualex:

   1. Dat Blind vanaf 1999 in elke functie mag falen en toch weer een nieuwe functie krijgt.
   1999-2000 AFC Ajax (directeur spelersbeleid)
   2000-2003 Ajax (trainer A1)
   2003-2005 Ajax (hoofd jeugdopleidingen)
   2005-2006 Ajax (hoofdtrainer)
   2008-2009 Ajax Technisch directeur
   2009-2011 Ajax (assistent-trainer)
   2011-tot nu Ajax technisch directeur

   2. Dat Coronel een rapport schreef en dat na dag 1 dat hij voorzitter was in de prullenbak gooide.
   3. Dat Ten Have en co verzocht worden om weg te gaan maar gewoon blijven zitten.
   4. Dat de 4 van de RvC rechtzaken voor fouten mogen voeren op kosten van Ajax.
   5. Dat er dure bureaus ingehuurd mogen worden om Cruijff zwart te maken.
   6. Dat mensen binnen Ajax via bedrijven en stichtingen geld verdienen aan Ajax.
   7. Dat er gigantische bonussen worden beloofd aan van Gaal en Blind voor als de functie niet door gaat terwijl je dondersgoed wist dat er weerstand zou komen.
   8. Dat er achter de rug om van Cruijff beslissingen vallen terwijl hij officieel is aangesteld
   9. Uberhaupt dat Johan Cruijff aangevallen wordt omdat hij commentaar geeft op het bewezen falen de laatste jaren.
   10. Dat Blind in een functie werd aangesteld die er helemaal niet moest komen.
   11. Dat er een interim bestuur werd aangesteld die bevriend is met Coronel.
   12. Dat er zoveel gelekt wordt via de media.
   13. Dat er zo moeilijk gedaan werd over de verdiensten van Bergkamp en Jonk terwijl Blind veel meer verdiend.
   14. Dat Daley Blind met 660000€ meer verdiend dan hun en Ajax niet beter maakt.
   15. Waarom van Gaal op zo'n achterbakse manier binnen wil komen.
   16. Waarom maak je van Gaal directeur terwijl je weet dat zijn wil wet is. Dus samenwerking met een technisch hart waarvoor gekozen is is onmogelijk.
   17. Waarom zou je van Gaal aanstellen terwijl je voor een bepaalde visie gekozen hebt en je weet dat hij niet in die visie past.
   Van Gaal was de perfecte trainer op het perfecte moment. Er stond geweldige jeugd klaar. Bobby Haarms en Sjakie waren belangrijk. Hij zorgde dat het een geweldig team werd. Maar had dat ook te danken aan Cruijff.

   Leuk(0)
 • xaja32:

  dat van gaal s6 had met ajax
  kwam door de spelers die johan opgeleid/gehaald had
  niet meer en niet minder

  Leuk(0)
 • oldajaxman:

  @xaja32
  Dat hij succes had als trainer staat hier in deze discussie helemaal buiten, het gaat er hier om of hij genoeg capaciteit heeft om AD te worden en dat betwijfel ik tenzeerste na zijn avontuur als TD.

  Leuk(0)
 • tegengas:

  Omdat Ajax een moeilijke club is en de functie van directeur complex is gebleken: denk aan de voorgangers van de afgelopen jaren die geen ervaring hadden met deze hectische wereld.
  Is de keuze van iemand die gewend is zich in te zetten voor de hele organisatie ; dat deed hij al sindes zijn start als jonge trainer bij Ajax, is de keuze voor Louis van Gaal als algeheel directeur een prima zet.
  Dat sommige mensen moeite hebben met zijn persoonlijkheid is bekend, maar van de mensen waar hij direct mee heeft samen gewerkt is vooral veel respect en waardering.
  Ik vrees als de onrust en de onduidelijkheid nog lang uit blijft deze topper aan de neus van Ajax voorbij gaat en hij staks elders succesvol zal zijn.

  Ondanks dat ik fan was van de wereldvoetballer Johan Cruiyff
  is hij anno 2012 echt geen toegevoegde waarde meer.
  Zijn komst heeft tot meer problemen dan ooit gezorgd.

  Leuk(0)
 • De Barbaar:

  Je zou ze je af moeten vragen of je een directeur wilt hebben met het (on)fatsoen van Mourinho, je zou je ook moeten vragen of je een directeur wilt die allerlei enge dingen over pleinen in binnen en buitenland roept die verdomd veel aan een klein Oostenrijks mannetje met een snorretje doet denken. Daarnaast moet je je afvragen of je tegen kinderen van 6 of 7 jaar moet schreeuwen en of mannen als Andires Jonker, Bout en Davids meer toe te voegen hebben dan Bergkamp, Overmars, Stam of Roy.

  In mijn visie is er maar een man echt geschikt als directeur, misschien nu nog niet maar dan toch wel over een jaar of drie en dat is Edwin van der Sar. Niet dat die het gaat worden want die staat ingeschreven aan de Cruijff academie.

  Aan de andere kant past van Gaal wel in de tijdsgeest, waar klik-lijnen en achterbaksheid meer worden gewaardeerd dan manieren.

  Leuk(0)
 • sualex:

  @tegengas. Dat de komst van Cruijff voor problemen heeft gezorgd dat is logisch. Als je mensen op hun fouten wijst willen ze dat niet toegeven. Dat Cruijff positief in VI en Telegraaf uitkomt wil niet zeggen dat die niet objectief zijn. Anderzijds is het wel logisch dat NOS, AD, Peter R de Vries negatief zijn over Cruijff en geheel te verklaren. Dat de verhalen in de Telegraaf nodig zijn om te laten zien wat voor een slangenkuil van eigenbelang macht en geld het is bij Ajax zorgt logischer wijs voor frictie. Zoals een wijs man ooit zei: je moet het zien voordat je het gaat begrijpen. Deze wijs man helpt ons uit liefde voor Ajax en het spelletje. Een andere reden is er niet. Voor het geld en de roem hoeft hij het niet te doen.
  Bij de anderen zichtbaar wel.
  Dat jij zegt dat van Gaal uitermate geschikt is dat is helemaal niet gegrond.
  Het is duidelijk dat de harde hand van van Gaal niet werkte voor de jeugdopleiding. Als TD heeft hij gigantisch gefaald. Zijn aankopen zijn in het verleden ook slecht geweest. Yannis Anastasiou, Mans Srensson, Felipe, Mauro Rosales, Gaston Sangoy en Hans Vonk. Allemaal buitenlanders die vrijwel niets aan de selectie toevoegden.
  Daarbij komt ook nog eens dat dit alle fatsoensnormen overschreed dat hij meewerkt aan het wegwerken van Cruijff. Cruijff heeft Ajax groot gemaakt en Ajax maakte van Gaal groot.
  Geweldige trainer op het juiste moment bij Ajax maar meer niet.

  Leuk(0)
 • oldajaxman:

  @tegengas

  Deze wedstrijd is dus een goed voorbeeld voor het systeem dat van Gaal voor ogen staat EEN GROUWE JEUGD of zoals van de mos mooi zei het zijn momenteel allemaal 6jes die voortkomen uit de jeugd, een enkeling uitgezonderd (van RIJN).

  Leuk(0)
 • JohanCruijff14:

  1 Woord: Van Gaal ONGESCHIKT!!!!!!

  Leuk(0)
 • Rudolph:

  HET GAAT NIET OM VAN GAAL

  “Niet elk paard een goede ruiter”

  Zo had de titel van Pieter Zwart’s artikel kunnen luiden.

  Want is die uitspraak niet juist van toepassing op Van Gaal? Een paard als trainer (met afwisselend groot succes); en zeer zeker geen goede ruiter als TD of als bondscoach.

  In ieder geval kun je je afvragen: wat maakt Van Gaal een geschikte ‘Chief Executive Officer’ van Ajax? Zoals je trouwens ook de vraag kunt stellen: wat maakt een jurist of een oud-voetballer een geschikte commissaris van Ajax?

  “Rust, stabiliteit en structuur”

  Zo had de titel van Zwart’s artikel ook kunnen luiden. Je vraagt je wel meteen af, hoe Van Gaal “rust, stabiliteit en structuur” zou kunnen realiseren binnen Ajax.

  Want wie van de Ajax medewerkers - om maar een ‘stakeholder’ te noemen - zal Van Gaal nog vertrouwen, gegeven de wijze waarop zijn voorgenomen benoeming is geregisseerd? Het zou me niet verbazen, als dit ooit wordt gemeten als het grootste risico in een operationele risico analyse van Ajax.

  Een ding is zeker: de rechter zal niet zorgen voor "rust, stabiliteit en structuur" binnen Ajax.

  Evenmin heeft de rechter het lot van Ajax in handen. Dat heeft Ajax nl. zelf.

  Of zoals de rechter tijdens het hoger beroep op 18 januari 2012 reeds opmerkte: "Dit zal uitdraaien op een gevecht tussen RvC en aandeelhouders".

  Met deze opmerking zegt de rechter niets anders dan de voorzieningenrechter reeds oordeelde op 12 december 2011: dat de aandeelhoudersvergadering eerst in de gelegenheid moet worden gesteld om het vertrouwen in de RvC uit te spreken dan wel op te schorten.

  Die gelegenheid is er op 11 februari.

  Zoals Marco van Basten bij Sport1 zei: Ajax moet kiezen tussen Cruijff en RvC. Het gaat nl. niet om Louis van Gaal.

  P.S. Over "de organisatie van Ajax onder het bewind van Louis van Gaal":

  (1) Als Pim van Dord daarin wordt genoemd, vraag ik me af hoe goed Zwart is ingevoerd op De Toekomst;
  (2) Waarom noemt Zwart niet Jan Olde Riekerink? Die kreeg vast niet Van Gaal op bezoek tijdens diens 3-weekse Azië trip. Want dat was een "sabbatical";
  (3) Waarom noemt Zwart niet Arno Vermeulen? Als Hoofd Propaganda, voorheen de afdeling Pers & Communicatie.

  Leuk(0)
Holtes Design: Websites, vormgeving,app ontwikkeling en cloud hosting
Volgende wedstrijd:

Heracles Almelo - Ajax

Eredivisie

Zondag 27 april

14.30 uur

Polman Stadion

Ajax1.nl kan cookies gebruiken. Klik hier voor meer informatie. Sluiten