Ajax heeft zich zaterdagavond op overtuigende wijze ontdaan van NAC Breda. De Amsterdammers beslisten de wedstrijd al binnen enkele minuten en gaven de ploeg van John Karelse nooit hoop op een positief resultaat. Na negentig minuten gaf de 5-0 eindstand een realistisch beeld van de verhoudingen. Ajax neemt door dit resultaat de koppositie over van RKC Waalwijk.

Vorig seizoen wist NAC nog totaal tegen de verhoudingen in een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen in De Arena. Trainer John Karelse had van tevoren hoogstwaarschijnlijk getekend voor een vergelijkbaar scenario, en zal zijn manschappen dan ook geïnstrueerd hebben zo lang mogelijk de nul vast te houden. Deze doelstelling kon na zo’n honderd seconden al de ijskast in. Siem De Jong onderschepte de bal op het middenveld, stoomde op naar het vijandelijke doel en wist met een simpele lichaamsschijnbeweging de uitglijdende Kees Luijckx te ontwijken. De captain van Ajax rondde vervolgens beheerst in de rechterhoek af.

Na de openingstreffer herpakten de Bredanaren zich enigszins en ontstond er via de rechterflank enkele malen gevaar. Ajax voetbalde zich echter redelijk eenvoudig onder de druk uit en mocht binnen elf minuten de 2-0 bijtekenen. Niklas Moisander kopte een corner van Christian Eriksen knap raak en gaf hiermee zijn debuut een fraai tintje. Vanaf dit moment leek de wedstrijd al beslist. Ajax nam wat gas terug en NAC begon te voetballen, zonder echt grote kansen te creëren. Vijf minuten voor rust gooiden de Amsterdammers het duel definitief in het slot. De Jong stuurde Gregory van der Wiel goed diep, waarna de rechtsback het overzicht behield en Tobias Sana in staat stelde zijn derde competitiedoelpunt binnen te tikken.

De theepauze veranderde niets aan het wedstrijdbeeld. Ajax zette direct druk, wat na een paar minuten resulteerde in een prachtige goal. Lasse Schøne kaatste naar Sana, die de bal met de buitenkant van de voet klaarlegde voor Thulani Serero. De Zuid-Afrikaan, die onwennig oogde in de eerste helft, had het perfecte toetje in petto. Met een fraai stiftje liet hij Jelle ten Rouwelaar volstrekt kansloos.

Dit was direct een van de laatste hoogtepunten van de avond. Verder dan wat kansen voor Sana en Daley Blind kwam de thuisploeg niet meer. NAC kreeg nog eenmaal de mogelijkheid om de score wat draaglijker te maken, maar Elson Hooi wist de vrijstaande Alex Schalk niet op maat te bedienen. Lichtpuntjes voor de supporters waren de invalbeurten voor Derk Boerrigter en Miralem Sulejmani, die beiden echter geen onuitwisbare indruk achter konden laten. Siem de Jong bepaalde vlak voor tijd de eindstand met een fraaie afstandspoeier. Ajax heeft nu zeven punten uit drie wedstrijden en voert hiermee de ranglijst aan, met een doelsaldo van 13-3. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma.