Jong Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Achilles ’29 in de Jupiler League maandag met 3-2 verloren. RicardoJong AjaxKishna en Queensy Menig scoorden in de tweede helft voor Jong Ajax. Na rood voor Stefano Denswil volgde de fatale tegentreffer (3-2) in de 93e minuut.

Jong Ajax trad afgelopen seizoen noodgedwongen met een piepjong elftal aan in Groesbeek. Toenmalig trainer Fons Groenendijk had die speeldag, tijdens Jong Ajax’ debuutjaar in de Jupiler League, vooral A-junioren tot zijn beschikking. De jonkies van Groenendijk gingen met 2-1-onderuit bij Achilles. Jong Ajax aasde in dat opzicht op eerherstel tegen Achilles.

De samenstelling van Jong Ajax had een seizoen later aanzienlijk, in elk geval op papier, meer gewicht en ervaring. Meer dan de halve basisploeg had dit seizoen al speelminuten gemaakt in Ajax 1. Sheraldo Becker en Riechedly Bazoer waren in dat opzicht de twee opvallendste youngsters in het startende elftal van de trainers Andries Ulderink en Jaap Stam. Het was daarom vooraf ook interessant te zien hoe Bazoer en Becker zich staande zouden houden tegen de fysieke opponent.

Waartoe Becker in staat is, liet de aanvaller overigens al in het Jupiler League-duel met Fortuna Sittard zien. De rechtsbuiten had met zijn fraaie treffer een mooi aandeel in de 0-2-overwinning op de Limburgers. Voor Bazoer verliep het bezoek aan Sittard minder florissant; hij mocht al vroeg inrukken met rood. De middenvelder keerde tegen Achilles ’29 terug van een schorsing. Ulderink en Stam moesten het in Groesbeek wel stellen zonder de geschorsten Peter Leeuwenburgh en Richairo Zivkovic. De twee Ajacieden zaten een schorsing uit na een rode kaart in Jong Ajax’ laatste wedstrijd tegen FC Volendam. Het duel op de Toekomst eindigde met een desastreuze nederlaag: 0-5. De Amsterdammers hadden ook in dat opzicht voldoende recht te zetten.

De missie richting eerherstel verliep moeizaam voor Jong Ajax. Achilles ’29 nam al na 17 minuten een 1-0-voorsprong. De lange verdediger Stefan Maletic sloeg uit een corner koppend toe. De thuisploeg had in de beginfase al een voorsprong kunnen nemen. In de openingsminuten zag Maletic zijn doelpoging al afgekeurd wegens buitenspel. ,,We hadden voor rust het meeste balbezit maar we deden er te weinig mee”, keek Andries Ulderink terug. ,,Uiteindelijk kom je dan uit een kopbal met 1-0 achter.”

De Amsterdammers toonden na de pauze een frisser gezicht. Het Ajax-spel liep plots soepeler. Het leverde de gasten via Ricardo Kishna kort na rust al de gelijkmaker op. Een prima aanval via Arek Milik bracht de bal uiteindelijk bij Kishna. De linksbuiten omspeelde zijn tegenstander en besloot de aanval met een schuiver in de verre hoek: 1-1. Met Queensy Menig voor rechtsbuiten Becker probeerden Ulderink en Stam de druk op de Groesbekers op te voeren. De wissel in de 62ste minuut bleek er een met een gouden randje. Menig stond koud drie minuten in het veld, toen hij zijn ploeg al naar een voorsprong schoot. De supersub profiteerde dankbaar uit een rebound, nadat Milik zijn schot op de paal had gemikt.

,,In de tweede helft speelden we in een hoger tempo”, vervolgde Ulderink. ,,Er waren er meer loopacties vanaf het middenveld, meer variatie ook in ons spel. We scoorden die fase twee keer, maar hadden eigenlijk drie of vier keer moeten toeslaan.”

In de slotminuten sloeg het noodlot alsnog toe voor Jong Ajax. Het ging opnieuw aardig mis nadat Stefano Denswil in de 82e minuut een rode kaart incasseerde. ,,Het was een stevige tackle, maar rood vond ik wat overdreven”, had Ulderink gezien. ,,Stefano ging er wel stevig in.” De Amsterdammers moesten verder met tien man. De gelijkmaker van – opnieuw – Maletic bracht de Groesbekers weer naast Jong Ajax: 2-2. Achilles rook bloed en had in Thijs Hendriks de man die de tien gasten in de 93e minuut de fatale nekslag toediende: 3-2. De aanvaller vierde zijn feestje in de slotminuut uitbundig en met ontbloot bovenlijf. Het kwam Hendriks op een tweede gele kaart te staan. Omdat nog slechts enkele tellen resteerden tot het slotsignaal werd de straf vooral een administratieve. Zo liep Jong Ajax na een tumultueus verlopen tweede helft alsnog tegen een spijkerharde nederlaag op: 3-2. ,,Welke woorden moet je hiervoor kiezen”, besloot de Jong Ajax-trainer teleurgesteld. ,,Je bent teleurgesteld. Er heerst frustratie. Als je in de laatste vijf minuten nog twee tegentreffers incasseert, overheerst de frustratie.”

Scoreverloop: Ajax nieuws Ajax1.nl
17. Maletic 1-0, 50. Kishna 1-1, 65. Menig 1-2, 86. Maletic 2-2, 90+3. Hendriks 3-2.

Opstelling Jong Ajax: Vermeer; Ligeon, Van der Hoorn, Denswil, Riedewald; Bazoer, Andersen, Serero; Becker (62. Menig), Milik, Kishna (87. Van Bruggen).

Niet ingezette wissels: Alblas, Owusu, Boccara, Bakker, Acolatse.