Oranje heeft zich zaterdagnacht Nederlandse tijd geplaatst voor de halve finale van het WK in Brazilië. Pas Oranje Siem de Jong Cuenca aanvoerder el Mahdioui Moisander Gino van Kessel WK-gangers Dejan meleg Suarez Domingo Hönnepel Ajax - Aalborg BK WK-brons Danny Bakker trainingskamp De Lutte Achilles'29 - AFC Ajax Achilles Ajax - Real Sociedad Samenvatting Ajax - Real Sociedad PEC Django Warmerdam De Sa oefenduels Benfica B Benfica - Ajax Eusebio Cup Kenneth Vermeer Van Kessel Daley Blind Guidetti thuiswedstrijden Gonzalez Supportershome Milan Vissie Ajax-talkshow Blind FOX Vermeer QPR Ajax Supporters Delegatie Wang Poulsen Eto'o marktwaardein de strafschoppenserie maakte Nederland het verschil. Bondscoach Louis van Gaal plaatste een gedurfde wissel door Jasper Cillessen in de slotminuut van de verlenging (0-0) te vervangen door Tim Krul. Het pakte goed uit. Krul stopte twee strafschoppen, waardoor Oranje zich plaatste voor de halve finale.

Oranje was in Salvador zowel in de reguliere negentig minuten als in de verlenging de betere ploeg. Jasper Cillessen kreeg nauwelijks iets te doen. Tot hij tegen het einde van de tweede helft van de verlenging uitstekend redding bracht toen een Costaricaan alleen voor hem opdook. Het bleek zijn laatste actie. Louis van Gaal reduceerde vanaf toen het aantal Ajacieden tot één, Daley Blind. Voor hem was geen rol weggelegd in de beslissende penaltyserie. Wel voor Cillessen’s vervanger. Tim Krul stopte twee penalty’s en omdat de vier strafschopnemers van Oranje niet faalden, plaatste Oranje zich voor de halve finale.

Dat had overigens best eerder in de wedstrijd een feit kunnen zijn. Want het Nederlands elftal was beter, veel beter dan de tegenstander die zich had ingegraven op eigen helft. Toch lukte het Oranje regelmatig daar doorheen te voetballen. Zo kregen Robin van Persie, Wesley Sneijder en Memphis Depay genoeg mogelijkheden om in reguliere tijd het verschil te maken. Maar de doelman, paal en lat stonden succes van de Oranje-Leeuwen, zelfs nog in de verlenging, in de weg.

Maar alles kwam goed in de strafschoppenserie. Vier keer eerder moest Nederland op een WK een verlenging en/of strafschoppenserie afwerken en even zo vaak verloor Oranje. Tot vanavond in Brazilië. Door dit, zeer terechte, succes speelt Nederland aanstaande woensdag om 22:00 uur tegen Argentinië, dat eerder op de avond Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en hun Belgische ploeggenoten uitschakelde (1-0). Ajax nieuws Ajax1.nl