Inloggen
Ajax1 App on iPhone
Ajax1 App on Android
Ajax1 App on Windows Phone

Plannen voor standbeeld Johan Cruijff

In navolging van Bobby Haarms krijgt ook Johan Cruijff waarschijnlijk een standbeeld. Kunstenaar Sicco Kingma is al sinds 2009 bezig met het ontwerpen van het beeld. Destijds kreeg hij inspiratie dankzij Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam. Hij was van mening dat Fanny Blankers-Koen, Rinus Michels en Johan Cruijff een standbeeld verdienden. Inmiddels is de miniversie af.

Met behulp van deze miniversie hoopt Kingma steun te krijgen voor het plaatsen van een twee meter hoog beeld. Er zijn twee mogelijke locaties waar Kingma dacht: het Leidseplein of bij de Amsterdam ArenA. Het beeld laat het schot van Cruijff tegen Argentinië op het wereldkampioenschap van 1974 zien. Daarmee is het beeld heel anders dan die van Sir Alex Ferguson dat afgelopen week werd onthuld.

Kingma heeft daar een zeer logische verklaring voor. Hij noemt het beeld van Ferguson namelijk een ‘Lenin beeld’: “Groot en statisch. Dat past niet bij Cruijff.” Over het ontwerp: “Cruijff scoorde toen tegen Argentinië, hoewel de keeper hem probeerde neer te halen. Met moeite hield hij zich in balans, maar ging wel door. Het is een prachtig moment, omdat de beweging van alle kanten is te zien.”

Johan Cruijff zelf is zeer enthousiast over het beeld.

Wanneer je reageert ga je automatisch akkoord met de voorwaarden.
 • Heeinz:

  Zou niet meer dan terecht zijn. De komsten van grote talenten (Fischer/Andersen/Bazoer) zijn dankzij Johan zijn inzet voor Ajax, evenals de resultaten tegen City naar mijn mening. Hij bleef bij de club, zelfs na het Van Gaal gebeuren, en gaat ervoor zorgen dat Ajax weer naar de top gaat. Ik heb echt groot respect voor deze man.

  Leuk(0)
 • FUNK3:

  Vind het idee mooi! hij is en blijft het clubicoon.
  Alleen nog het beeld zelf zien, maar dan toch liever bij de arena al heeft hij in de arena niet gespeeld zijn invloed is er nog steeds!

  Leuk(0)
 • Jesse de Boer:

  En terecht, deze man heeft Ajax grootgemaakt en groot gehouden. Johan Cruijff is Ajax!

  Leuk(0)
 • De Barbaar:

  Weten de initiatiefnemers meer? Gaat ie snel dood? Je moet geen standbeeld willen als je nog niet in de kist ligt. Verander de naam van de Amsterdam Arena maar in de Johan Cruijff Arena dat is veel positiever.

  Leuk(0)
 • Tedje van Es:

  Sterker nog, verander van stadion en laat een echte voetbaltempel bouwen die je het Johan Cruijff Stadion gaat noemen. Deze "evenementenhal" heeft slechts 1 keer een geweldige voetbalsfeer uitgeademd en dat was de kampioenswedstrijd tegen Twente.

  Leuk(0)
 • FUNK3:

  @ tedje 1x? Weet niet welk vak jij zit maar de sfeer is fantastisch aan de zuidkant! Maar ben het wel eens met barbaar; Johan Cruijff Arena mooi man met een standbeeld voor de ingang. Gezang, vuurwerk,muziek, spreekkoren, papiersnipperkanon, wedstrijdjes in de rust schieten op goal dit alles maken de sfeer goed! Zeker als er gewonnen wordt maar de nostalgie van vroeger is weg die moet je nu creëren :)

  Leuk(0)
 • ajax31:

  Ik zeg bij de toekomst of de ArenA, had het liever bij de meer gezien natuurlijk maar dat is helaas weg.

  Leuk(0)
 • aaaaarena:

  Dat beeld had er lang moeten staan.

  Leuk(0)
Holtes Design: Websites, vormgeving,app ontwikkeling en cloud hosting
Volgende wedstrijd:

Heracles Almelo - Ajax

Eredivisie

Zondag 27 april

14.30 uur

Polman Stadion

Ajax1.nl kan cookies gebruiken. Klik hier voor meer informatie. Sluiten