Inloggen
Ajax1 App on iPhone
Ajax1 App on Android
Ajax1 App on Windows Phone

Ten Have betreurt zwijgen van Van Gaal

Heeft Johan Cruijff nu alles voor het zeggen bij Ajax? Nee. Juist de vrijwillig aftredende raad van commissarissen (RvC) heeft de komende zestig dagen de handen vol aan zijn eigen aftocht. Dat zegt Chris van Nijnatten, chef voetbal van het AD, in een analyse.

Het zomaar gebeuren, dat er ‘oude’ commissarissen blijven zitten in Amsterdam. Johan Cruijff, Edgar Davids en Marjan Olfers zouden kunnen aanblijven, zegt men binnen Ajax. Steven ten Have en Paul Römer stappen daarentegen zo snel mogelijk op.

In tegenstelling tot het sentiment rond ‘morele overwinnaar Cruijff’ leert de praktijk dat er niet vlotjes door een paar mensen nieuwe bestuurders worden benoemd. Het reglement van een aan de beurs genoteerde ‘structuur-vennootschap’, staat dat in de weg.

De kandidaten voor een nieuwe RvC worden aangedragen door drie partijen: de ondernemingsraad van Ajax, de aandeelhouders (van wie de club, grootaandeelhouder met 73 procent, het gedachtegoed van Cruijff nadrukkelijk omarmt) en de zittende commissarissen.

Op basis daarvan maakt de huidige RvC een lijst met kandidaten. En over de benoeming van die mensen neemt de aandeelhoudersvergadering een beslissing. Gaat die niet akkoord, dan kunnen de huidige commissarissen opnieuw beginnen met hun selectie.

Het aftreden van het oude kabinet gebeurt in twee fasen omdat Ajax economisch gevaar loopt als iedereen in één keer opstapt. In zo’n situatie kunnen lopende contracten opgezegd worden. De overeenkomsten van sponsors Aegon en Adidas kennen bijvoorbeeld zulke clausules.

Voorzitter Steven ten Have en waarschijnlijk ook Paul Römer zullen in de eerste fase al het veld ruimen. Er is veel belangstelling voor hun vacatures, gisteren staken al diverse kandidaten hun vinger op.

Ook op directieniveau was het bijltjesdag gisteren in de Arena. Martin Sturkenboom en Danny Blind stopten er met onmiddellijke ingang mee. Zij waren in functie gekomen/gebleven in afwachting van de komst van Louis van Gaal. Nu die buiten beeld blijft, stappen beide mannen op.

Over Louis van Gaal werd recent beweerd dat hij een afkoopsom zou kunnen opeisen nu zijn terugkeer geblokkeerd is. Die mogelijkheid wordt ontkend binnen de huidige RvC. Er is met Van Gaal geen deal gemaakt die in de huidige situatie enige financiële genoegdoening zou rechtvaardigen.

‘Maar al zou het zo zijn, dan doet Van Gaal dat in deze situatie niet’, aldus een woordvoerder. Daar zou die woordvoerder gelijk in kunnen hebben. Van Gaal liet bij zijn eerste vertrek bij FC Barcelona ook een grote afkoopsom lopen.

Met Van Gaal is een hoofdrolspeler genoemd die ook in de laatste akte van dit drama alleen maar zwijgend en meestal onzichtbaar ten tonele kwam. Dat wordt binnen de zittende RvC betreurd. Van Van Gaal was verwacht dat hij op cruciale momenten, bijvoorbeeld vlak voor het kort geding in Haarlem, zijn motivatie om terug te keren naar Ajax uitgebreid in de media had toegelicht.

Ook Sturkenboom en Blind hebben die openlijke steun van Van Gaal node gemist. Toen die steun niet kwam, moest ‘boegbeeld’ Ten Have praktisch in zijn eentje de publicitaire en andere klappen opvangen.

Bij zijn streven (en als commissaris wettelijke plicht) de club en de NV goed bestuurbaar achter te laten, ligt in die eenzaamheid misschien wel een oplossing opgesloten. Sommige van zijn collega’s kunnen met slechts een kleine kras verder regeren.

Wanneer je reageert ga je automatisch akkoord met de voorwaarden.
 • roy:

  Weet je wat ik betreur dat ik elke keer je naam en rotkop nog moet zien bij mijn club. En nu voel je eens wat het is om door vriendje van Gaal een mes in je rug gestoken te krijgen. En zit aub niet het zielige mannetje uit te hangen staat niet bij je.

  Leuk(0)
 • Tedje van Es:

  Van Nijnatten, nog zo'n nietszeggende hoernalist die de verkeerde mensen pijpt en dus de verkeerde info naar buiten brengt. Het is helemaal niet mogelijk dat meerdere rvc leden gewoon blijven zitten, Cruijff blijft al laatste zitten tot hij zeker is dat de andere 4 zijn opgerot!

  Leuk(0)
 • erik_el_viajero:

  Ik denk idd. niet dat Louis nu nog een afkoopsom gaat opeisen. Ik denk niet dat ie dan nog ooit zijn gezicht in de Arena kan laten zien. Als ie het niet opeist, zijn er in de toekomst voor Louis nog zeker verzoeningsmogelijkheden.

  Leuk(0)
 • De Barbaar:

  Van Nijnatten gaat voor het gemak voorbij aan het feit dat niet alleen de RvC maar ook de bestuursraad en de AVA kandidaten mogen voordragen. Er zijn toch kandidaten voldoende zolang die mensen zich maar gesteund weten.

  Maak van Duivenbode maar RvC voorzitter of directeur, dat is al een hele grote stap in de goede richting.

  Leuk(0)
 • Frank vak M:

  De heer Van Gaal is gewoon heel slim. Niet mengen in deze slangenkuil. Zeker niet om ene mijnheet Ten Have te redden. Ik zie hem er echt niet voor aan om een of andere schadevergoeding te vragen. Ik hoop dat hij snel ergens employ vindt. Vergeet niet dat de heet Van Gaal ook een Ajax hart heeft.

  Ik wens hem dan ook alle succes. Indien hij een andere club in Nederland gaat trainen wens ik hem veel 3e plaatsen toe.

  Leuk(0)
 • JohanCruijff14:

  Riooljournalist Van Nijnatten verdient net als z'n vriend vermeulen een stadionverbod. geef maarten wijffels er ook maar een. dit soort mensen die zulke onzin verkopen kun je geen journalisten noemen. ze moeten allemaal de straf krijgen die ze verdienen.

  Leuk(0)
Holtes Design: Websites, vormgeving,app ontwikkeling en cloud hosting
Volgende wedstrijd:

Heracles Almelo - Ajax

Eredivisie

Zondag 27 april

14.30 uur

Polman Stadion

Ajax1.nl kan cookies gebruiken. Klik hier voor meer informatie. Sluiten