Voetballers van Ajax naar Feyenoord

Hoewel een overstap van Ajax naar Feyenoord altijd gevoelig ligt, is Kenneth Vermeer bepaald niet de eerste die van de hoofdstad naar Rotterdam verhuist. Een blik in de voetbalgeschiedenis leert ons dat Kenneth Vermeer Voetballers van Ajax naar Feyenoordruim dertig voetballers de dubieuze transfer aandurfden, waaronder enkele sterspelers. Een overzicht.

Johan Cruijff is een onbetwist Ajax-icoon. Toch lijken veel mensen te vergeten dat het Orakel van Betondorp in 1983 de twijfelachtige overstap van Ajax naar Feyenoord maakte. Inmiddels wordt er echter niet meer getwijfeld aan het rood-witte hart van Cruijff.

Simon Tahamata werd eind jaren ’70 drie keer kampioen met Ajax, maar dat weerhield hem er niet van zich na een Belgische tussenstop te verbinden aan Feyenoord. Tahamata speelde drie seizoenen voor Feyenoord, maar zijn prijzenkast werd in die periode niet verder aangevuld.

Ronald Koeman zou vandaag de dag waarschijnlijk worden opgewacht bij de spelersbus, want hij maakte in het verleden nogal wat – voor Ajacieden – onbegrijpelijke beslissingen. Na enkele seizoenen bij Ajax gespeeld te hebben, vertrok hij eerst naar Eindhoven, om vervolgens (na zijn Spaanse avontuur) bij Feyenoord te tekenen. Als trainer nam hij ongeveer dezelfde route: Koeman was eerst coach van Ajax en later werkzaam bij PSV en Feyenoord.

Arnold Scholten had helemaal moeite met de vraag waar zijn loyaliteit nou precies lag. Eerst speelde de middenvelder drie seizoenen bij Ajax, waarop hij in 1990 naar Rotterdam verhuisde. Na vijf jaar kreeg Scholten blijkbaar last van heimwee, want hij keerde weer terug bij Ajax. In 1997 vertrok hij definitief bij Ajax, om zijn heil in Japan te zoeken. Ajax nieuws

Theo van Duivenbode is tegenwoordig een belangrijke commissaris bij Ajax, maar droeg ooit ook het shirt van Feyenoord. In ’69 verloor Ajax de Europa Cup-finale van AC Milan, waarop Van Duivenbode door Michels werd weggestuurd. De hoge pief van nu ging bij Feyenoord voetballen, waar hij de Europa Cup een jaar later wél won. Pijnlijk. Een andere ‘bobo’ van nu die zowel voor Ajax als voor Feyenoord uitkwam is Keje Molenaar.

De laatste die voor Vermeer de veelbesproken overstap van Ajax naar Feyenoord maakte, was Angelos Charisteas. De aanvaller die Griekenland in 2004 Europees Kampioen maakte, heeft het bij Ajax nooit echt laten zien. Veel supporters konden daarom leven met het feit dat Charisteas aan de concurrent werd verkocht. Ook in zijn seizoen bij Feyenoord kon Charisteas niet aan de verwachtingen voldoen.

En er waren nóg meer spelers die in het verleden voor Ajax en Feyenoord uitkwamen, in totaal zelfs 32. De eerste die deze transfer aandurfde was keeper Eddy Pieters Graafland, die in 1958 Ajax voor Feyenoord verruilde. Enkele anderen die beide shirts droegen: John van Loen, Peter van Vossen, Rob Witschge, Ruud Geels, Wim Jansen, René Notten, Jan Everse, Henk Groot (van Ajax naar Feyenoord en later weer terug naar Ajax), Johnny Rep, Tscheu La Ling, Dean Gorré, Leonardo, Martin van Geel (ook als technisch directeur bij beide clubs werkzaam), Henk Timmer, Tim de Cler en Evander Sno.

Ajax nieuws Ajax1.nl